Bewonersinitiatief Glasvezel in Nieuwegein

Ik ben woonachtig in Nieuwegein. Een leuke plek om te wonen, lekker centraal, rustig (ja, rustig, ik heb het rustiger in mijn buurtje dan mijn ouders in Hoogeveen), enorm goed bereikbaar en niet al te duur. Redelijk normale huizenprijs en relatief lage lokale belastingen. Gunstig!


Er ontbreekt echter iets aan de prettige woonplaats Nieuwegein. En dat iets is de ultieme faciliteit voor mij als regelmatig thuiswerker: Fiber to the Home, oftewel, glasvezel tot de kruipruimte, oftewel snel internet met synchrone up- en downstream. Oftewel, het internet van de toekosmt! Want ADSL en alle daaropvolgende varianten zijn bij voorbaat al kansloos (afstand tot de telefooncentrale wordt nooit meer over gesproken, maar bijv. in Galecop in Nieuwegein is ADSL niet zo snel) en op de kabel gaat het ook snel mis. Nu gaat het allemaal nog wel qua download, maar upload blijft al achterwege.
Wat de kabelaars en de ADSLers ook beweren, er is een limiet. Alleen dat geeft men niet toe, omdat er erg veel geld wordt gestoken in bestaande verouderde technologie.

Kabelaar Ziggo (waar ik nu klant bij ben), kan eerder gelekte snelheidsverhogingen al niet nakomen en heeft grote leveringsproblemen qua nieuwe apparatuur… Dus als je het al zou kunnen halen, moet er nog het juiste stuk plastic (modem) in je huis staan om er van te genieten. (Zie: Tweakers.net snelheidsverhoging Ziggo zomer). Er zijn andere snelheden beloofd vorig jaar. Ook het stoppen van Ethernet to the Home in Boxmeer is een teken aan de wand, ethernet/koper is het niet meer voor de levering tot in je huis (zie: EttH in Boxmeer stopt).

Recent zijn er ook onderzoeken geweest over het behalen van de gespecificeerde snelheden bij ADSL/Kabel aansluitingen. Uit de onderzoeken bleek: het wordt niet gehaald. Dat klopt ook, voor ADSL heb je te maken met afstand tot de wijkcentrale (altijd al, en vroeger werd er naar gekeken, tegenwoordig maakt het blijkbaar niet meer  uit) en bij kabel heb je te maken met de totale bandbreedte die beschikbaar is en de drukte op de lijn. Zie ook: Gebruikers halen gemiddeld 60% van de snelheid. Allemaal nadelen die glasvezel niet heeft, omdat de bandbreedte eigenlijk onbeperkt is… Er worden al terabytes per seconde doorheen gestuurd op universiteiten bijvoorbeeld…

Al deze informatie tezamen en een alerte site als GlasVezel.nu heeft er toe geleid dat ik gisteren met nog een bewoner, Coen Meerbeek, en GlasVezel.nu, Jurjen de Vries, aan tafel gezeten om de eerste stappen te zetten richting een geweldig bewonersinitiatief. De site NieuwegeinOpGlasvezel.nl komt er aan en we zijn naarstig opzoek naar de nieuwe zetelhouders in de gemeenteraad van Nieuwegein. We gaan er een succes van maken!

Mocht je interesse hebben of willen helpen? Meld je dan aan! Dit kan via Twitter, LinkedIn, Hyves, Facebook, deze site en straks ook via NieuwegeinOpGlasvezel.nl . We zijn allereerst opzoek naar mensen die ook ambassadeur willen zijn en er tijd en energie in willen steken om glasvezel in Nieuwegein van de grond te krijgen. Hopelijk tot snel!!!

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: