Verslag Technical KeyNote JavaOne 2011

Hierbij een kort stukje over de technical keynote op JavaOne 2011 in San Francisco. Ik bespreek niet alles, dat is teveel om op te noemen, maar de dingen die me opvielen heb ik genotuleerd en uitgewerkt.


Java en Intel
Sun in het begin en Oracle nu hebben al jaren een vruchtbare samenwerking op het gebied van performance op Intel hardware. Tijdens de keynote is uitgebreid ingegaan op benchmarks om dit aan te tonen. Er is een goede samenwerking met veel vooruitgang.

Oracle en NoSQL
Oracle komt met een eigen NoSQL database die volledig gerealiseerd is in Java. Er is integratie met de volledige Oracle stack. Het is een eenvoudige schaalbare database. Er is door de samenwerking met Intel een hoge performance voor deze database.

Java 7
Java 7 is er (al een tijdje)! Aangezien ik me er totaal niet in heb kunnen verdiepen de laatste tijd, hier enkele key features die er in zitten:
* Diamonds (leesbaardere generics)
* String constants in switches
* Try with resources
* Precise rethrow
* Enhanced literals
* @SafeVarargs

Java 7 is nu goed ondersteund in de major IDEs (Eclipse, Netbeans, IntelliJ).

JDK7 en JRuby
In JDK7 is InvokedDynamic ingebouwd wat het mogelijk maakt om zonder omwegen method calls te kunnen doen. Het maakt het mogelijk om heel makkelijk meerdere talen in je code op te nemen om je doel te bereiken. De JVM biedt steeds meer verbeteringen om andere talen dan Java beter te ondersteunen.

Java 8
Java 8 wordt wat Java 7 had moeten zijn ;-). Dit zal er in zitten (wat ook al bekend was):
* Project Lambda
* Project Jigsaw
* Verdere samenvoegingen van de verschillene Oracle JVMs
* Type Annotations (JSR-308)
* Data/Time API (JSR-310)
* Sensors

Java 9
Voor Java 9 zijn tot nu toe de volgende verbeteringen bedacht, ze staan nog niet op een roadmap, het zijn slechts ideeen:
* Self-tuning JVM (niet meer nadenken over geheugen etc.)
* Tail calls
* Beter resource management

JavaFX
JavaFX gaat serieus de goede kant op, hier schrijf ik in de loop van de tijd nog een stukje over omdat het er erg gaaf uit zag (een demo van 1 app die draaide op Windows Phone, iOS en Android).

JEE 7
JEE7 gaat de cloud in! Er komt een goede ondersteuning voor private, public en hybrid clouds. JEE7 krijgt een PaaS support. JEE7 wordt een service :-).

Voor zover voor nu even, binnenkort meer over de JavaOne!

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: