Teamsamenstelling en Scrum

Bij het werken in scrum teams ben ik altijd zeer geïnteresseerd in de samenstelling van het team. Ik heb in meerdere samenstellingen gewerkt en ook mijn eigen teams vorm mogen geven. Ik geloof er in dat wanneer je een team neerzet het een gebalanceerd geheel moet zijn van senior, medior en junior professionals en in de agile context is het belangrijker om generalisten in het team te hebben dan specialisten. Daarnaast is het van belang dat een ieder goed persoonlijk leiderschap heeft, maar ook een leider kan zijn in een team. Immers binnen Scrum moet iedereen elkaars taak kunnen overnemen (dus ook de Scrum Master moet vervangen kunnen worden, die niet direct een leider in het team is, maar wel naar de product owner toe…) en het is van belang dat men elkaar kan motiveren om tot het uiterste te gaan. Uiteindelijk helpt het ook bij het neerzetten van een volledig zelfsturend team, waar de Scrum Master rol niet meer een aparte rol hoeft te zijn (als dit al het geval was). 

In een Scrum team zie ik het liefste een balans tussen senior, medior en junior professionals. Dit zorgt met name op technisch vlak voor niet teveel stuurlui op één project. Maar ook zorgt het voor een mooie balans in gedrevenheid, sfeer en variatie. Het houdt de boel scherp. Iets wat je graag wilt in een Scrum team omdat je elke sprint wilt vlammen. Ook biedt een gebalanceerd team, ook met Scrum, junioren de mogelijkheid om te leren. Te leren van meer ervaren mensen en zo de fijne kneepjes van het vak te leren en zo te groeien naar het zijn van een senior professional. Logisch, maar als je klant alleen maar senioren wil in een team, dan is het erg lastig! Het grootste voordeel wanneer er een gebalanceerd team is, kun je in de loop van een project ook mensen in het team laten doorstromen naar andere projecten of verantwoord uit laten stromen. Wanneer een senior uitstroomt, staat er een opvolger klaar en kan er weer aangevuld worden met een junior… Ideaal, en het maakt het zoeken naar vervanging een stukje eenvoudiger omdat er nog geleerd kan en mag worden.
Wanneer je in een Scrum team elkaars taken moet over kunnen nemen zijn in mijn ogen generalisten (op een domein) van belang. Specialisten zijn moeilijk te vervangen en bovendien beperkt inzetbaar. Als er een specialist nodig is, is het tijd om dat als team te signaleren en werk even uit te besteden aan een tijdelijk toegevoegd teamlid. Wanneer dit een uitgangspunt is, kan het team in veel gevallen al het werk aan en voor de uiterst specialistische zaken is even iemand extra nodig. Ontzettend efficient. Daarbij zorgt het er ook voor dat er spreiding van kennis in het team is, doordat iedereen alles op kan pakken en er geen geheimen in het team zijn en minder makkelijk kunnen ontstaan.
Leiderschap is ook belangrijk, niet zozeer in het team. Eén doel één gedachte zou het daar moeten zijn. Maar daar buiten zeker wel, het is van belang dat om sprintdoelen te behalen een ieder in het team een goed klantgericht leiderschap kan tonen en zo de belangen van het team duidelijk maakt en er geen onverwachte dingen in de sprint gebeuren zodat doelen gehaald worden. Daarbij moet een ieder de Scrum Master rol op zich kunnen nemen (na verloop van tijd) zeker wanneer het team dermate op elkaar ingespeeld is en zelfsturing gemeengoed is geworden…

Er zijn nog heel veel meer eigenschappen van een goed team te benoemen, maar bovenstaande zijn voor mij altijd criteria. Waarbij met name de balans in ervaring belangrijk is. Het heeft in mijn teams altijd voor een goede balans, goede performance en een top sfeer gezorgd. En… een hoge productiviteit. Teams waarbij bovenstaande facetten niet op orde waren, zag ik minder performen en ik ging zelf ook minder performen. Uiteindelijk zorgt het voor een minder resultaat en meer onbalans. Ik ben benieuwd naar de zienswijzen van anderen en ervaringen! Mocht je die willen delen, mail me dan: minze.tolsma@capgemini.com.

2 thoughts on “Teamsamenstelling en Scrum

  1. Hoort er ook zeker bij, in de projecten die ik gedaan heb was senioriteit telkens het discussiepunt. Vandaar dat ik daar op in ga :).

    Er spelen veel meer interessante facetten mee! Leuk om meer over te lezen.

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: