Commitment!

Om af te vallen is één ding heel belangrijk, dat is iets wat ik wel geleerd heb inmiddels, en dat is COMMITMENT. Commitment wil zeggen dat je focust op dat ene doel en eigenlijk daar veel dan niet alles voor opzij zet om je doel te halen. Commitment is ook iets wat nodig is om welke topprestatie dan ook in je leven te bereiken. Zonder commitment kom je er gewoon niet… daar ben ik van overtuigd. Commitment betekend voor mij een intrinsieke motivatie (wilsbesluit?) om een doel te bereiken en wat het dan een commitment maakt is dat je werkelijk alles opzij zet om dat ene doel te bereiken. Een commitment is dus iets wat je vanuit jezelf uitspreekt en niet iets wat je op laat leggen, het kan hooguit geactiveerd worden, maar je spreekt het zelf uit.


In mijn afvallen heb ik meerdere keren een commitment uitgesproken, een commitment richting trainers, voedingsadviseurs, een sportschool, m’n partner, en ga zo maar door… Maar nu, nu met de Arlberg in zicht voelt het aan alle kanten anders… Wat is er dan anders? Simpel… there is no way back en bovendien heb ik voor die no way back helemaal zelf gezorgd, dus als ik mij niet aan mijn commitment houd, dan ben ik niet trouw aan mezelf. Gaat best diep, niet trouw aan jezelf zijn, je eigenste ik, de enige op aarde waar je je hele leven en daarna niet vanaf komt :-).

Afvallen vanaf het begin tot november…

Bovenstaand grafiekje laat mijn afvalperiode zien vanaf het begin (januari 2012) tot nu. Een tocht van 125kg tot op de 96,3kg and counting (inmiddels rond de 87/88). In deze grafiek kun je 4 punten herkennen. Punt 1 is het begin waar ik begon met sporten, overtuigd dat er iets moest veranderen… Maar geen idee of ik het langer dan 3 weken zou volhouden bij de sportschool. Een beginnend commitment aan mezelf om af te vallen, maar vooral eens te gaan sporten en het even aan te zien. Ik begon aan een eetschema en ging committed 10 weken aan de slag met Diplan. Resultaat: ongeveer 8 kilo er af en daarna terugvallen in oud gedrag… Maar met sporten! Dus echt aankomen deed ik niet meer. Dat heb ik een jaar vervolgens voort laten kabbelen. In dat jaar kan je zeggen: heeft stil gestaan. Qua gewicht is dat ook zo, maar qua leven en mezelf ontdekken durf ik dat te ontkrachten. In dat jaar heb ik een groots persoonlijk proces meegemaakt wat allemaal nodig is geweest om in te zien dat ik een volgende stap moest maken in mijn afvaltocht. Dat kwam in februari/maart 2013…

Een nieuw commitment met een personal trainer om wat af te vallen voor de Alpen. Het start van punt 2. Punt 3 was na de Alpen, daar waar ik ziek was. Achteraf durf ik te stellen dat dit was om me te weerhouden van debiele daden (met teveel gewicht bergen opfietsen) en een natuurlijk beschermmechanisme is geweest. Na de Alpen was de fut er qua afvallen ook wel een beetje uit… Ik zat weer keurig in een oud patroon en ging langzaam naar beneden. In augustus ben ik weer in de Alpen geweest en ben ik er voor mezelf hard achter gekomen dat je nog zo sterk kunt zijn, in 1 keer een berg opfietsen lukt niet als je 108 kilo weegt. Kortom…. Mooi geweest, maar voor de Arlberg moest ik serieus aan de slag.

Toen kwam het moment van een duidelijk commitment aan mezelf, punt 4, helder geworden door hulp van dierbaren: ik ga nu doortrekken naar mijn streefgewicht en breng focus aan in mijn leven. Focussen op wat echt belangrijk is, balans in werk en prive brengen, ruimte in het hoofd en hard trainen en mijn eetpatroon fundamenteel wijzigen. En dat… heeft rust gebracht. Ik ben committed tot op het bot om mijn doel te halen (en goede resultaten maken dat ik het vast kan houden) en laat me coachen op een zeer doeltreffende manier. Sleutel hierbij is voor mij als het even moeilijk is: me afvragen voor wie ik het doe (mezelf), me inbeelden hoe het was, is en kan zijn en vervolgens mezelf kwetsbaar opstellen richting mijn begeleiders…. En dat werkt! Trouw zijn aan jezelf, no matter what. Commitment.

Ik sta nu ergens rond de 87 kilo. Nog 7 te gaan dus… Voor de Amstel Gold Race wil ik proberen onder de 85 te zitten.

One thought on “Commitment!

  1. Je hebt 200% gelijk! Je hebt je eigen doelen gesteld, het klinkt dan ook heel logisch dat je daar ALLES voor doet of voor laat. Dat is commitment.
    Helaas geldt voor de meeste mensen die proberen af te vallen of van een verslaving af te komen, dat zij er eigenlijk helemaal niet alles voor willen doen doen/laten. Kortom ze zeggen dat ze willen en dat klopt ook MAAR zonder dat ze er al te veel moeite voor willen doen. En dat is geen commitment.

    Chapeau ! (Mag ik dat zeggen ?, ja dat mag ik zeggen) 😉

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: