Nooit uitgeleerd op de fiets

Ik lees en kijk wat af zo in mijn nieuwe kantoor van 2 vierkante meter. Het zijn nu nog de meer lichtgewicht thema’s die me makkelijk af gaan. Fietsen dus… En in dat kaders bracht het boek van Bas Pronk – Obsessie, uitspraken in de Avondetappe bij de NOS van Peter Zijerveld en wat eigen ervaringen me tot wat duidelijkheid. Fietsers/wielrenners zijn NOOIT uitgeleerd.

In het vermakelijke boek van Bas zat een hoofdstuk over afdalingen en remmen. Ik kwam daar met de ervaringen die ik heb met moeite doorheen, mijn maag keerde zich letterlijk om. Het idee van remmen met de achterrem maakte me gek. Het deed me ook beseffen dat iedereen elkaar gek maakt met de meest bijzondere adviezen over in dit geval afdalen en fietsen. Als je je er dan echt in gaat verdiepen dan kom je tot hele andere inzichten. Verdiepen is in dit geval niet een verhaaltje lezen, maar lezen, proberen, valideren, visualiseren, meer lezen, andere meningen, sparren en weet ik veel. Dan kom je er achter dat dalen en remmen een heel goed trainbaar iets is, als je maar weet hoe het werkt… En dat is niet zoals het in het boek van Bas staat, gelukkig kwam Bas daar zelf ook achter. Ik denk echter dat hij best nog een hap tijd van de Marmotte tijd af kan snoepen ;-).

Lichtje twee ontstak zich net, liggende op de bank, bij het uitzending gemisten van De Avondetappe. Peter Zijerveld had het over het begeleiden van jeugd en het trainen van vaardigheden. Nou zou ik graag over het begeleiden ed. meer horen van de KNWU, en dat komt nog wel, maar over het trainen van vaardigheden was ik blij: je kunt dingen leren, zoals leren sturen, nav de vele valpartijen in de etappe van gisteren. Dit was dan nu gerelateerd aan jeugd, maar dit is gewoon een proces dat altijd door gaat. Kijk maar eens naar het verrassende dalen van Froome in de tour van vorig jaar… Ik hoop dat dat leren van vaardigheden beklijft bij de mensen die er gisteren naar keken en dat ze in staat zijn dat op zichzelf als fietser kunnen projecteren en er zo achter komen dat er veel te halen valt. Wielrennen, als volwassene, is eigenlijk ook gewoon opnieuw leren fietsen… En dat doen wij als volwassenen maar matig, ik zie in toertochten, bij eigen ritjes, bij trainingen, eigenlijk altijd wel, mensen op een racefiets die qua vaardigheden nog veel kunnen leren en daarmee zichzelf een dienst bewijzen qua veiligheid en alles waar je verder nog voor fietst.

Die vaardigheden leren is uiteraard geen moeten, maar ik denk dat ik met het zelf leren van vaardigheden mijn leven wel heb gered. Dit ding kan ik alleen niet bewijzen of benoemen, aangezien ik een stukje van de film kwijt ben. Ik heb alleen wel met een harde impact niks gebroken, daarvan weet ik zeker dat het deels met vaardigheden te maken heeft… en wat geluk (maar dat is altijd het geval). Daarnaast heb ik ook regelmatig mensen die al jaren fietsen kleine essentiele details kunnen brengen. En daarmee hebben ze dan serieus iets gewonnen, een bocht rijden bijvoorbeeld… Prachtig, winst! Vooruitgang op de fietspaden en verrijkende nieuwe inzichten bij mij en de persoon die vooruitgang boekt. Ook heb ik startende racefietsers geleerd om een mooie start te maken en zo vastgeklikt en wel hun eerste rondjes te kunnen maken, het bleek echt anders dan een rondje op de stadsfiets. Na een serie trainingen zitten startende fietsers vervolgens zekerder op de fiets, wat meer plezier brengt… maar ook voor bewustere verkeersdeelname zorgt.

Maar goed, wat dan met dit geleuter? Tja, goeie. Ik hoop dat iedere fietser zichzelf kritisch in de spiegel durft en kwetsbaar durft op te stellen. Anders legt iemand anders de kwetsbaarheid wel voor je bloot en ik hoop dat dat niet hoeft :). In de toekomst wanneer ik weer fit ben ben ik ook weer beschikbaar om te helpen met je fietsvaardigheden bij CS030. En uiteraard ook daarbuiten, maar dat komt t.z.t. weer. Verder kunnen we altijd over dit onderwerp bomen, want ik ben nog lang niet uitgeleerd en ik blijf ook schaven aan mijn eigen vaardigheden :-).

Wat vinden jullie eigenlijk?

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: