Focus op data?

Ik werk altijd met data, of ik nou op mijn werk zit, fiets, gewoon iets doe of revalideer… Maar merk de laatste tijd dat daar ook een duidelijke keerzijde in zit. Iets wat ik eigenlijk wel wist en ook wel toepaste, maar wat je ook wel makkelijk vergeet. Data is simpelweg slechts een indicator.

Toen ik uit het ziekenhuis kwam kreeg ik de mededeling mee dat het wel een 3 tot 6 maanden zou duren voordat ik weer in orde zou zijn… Waarschijnlijk op basis van ervaringscijfers. En wat dan in orde is? Geen idee, maar je bent wel gelijk gekaderd. Als ik alle statistieken van hersenschuddingen etc. moet geloven kan ik wel stoppen. Als ik alle ervaringsverhalen van mensen moet geloven valt er ook geen peil op te trekken. En als we dan de dingen gaan opzoeken over whiplash is het helemaal klaar met me? Zoiets…

Wat me de laatste tijd weer goed opvalt is dat alles wat je op kan zoeken en op je in kan laten werken eigenlijk vooral heel onrustig maakt.

Wat me wel helpt is de eigen metrieken: ik kan dit navertellen… elke dag meet ik wat ik doe met mijn Garmin horloge, hou ik het hartslagje wat bij, zie ik geen rariteiten… En zie ik een opbouwende trendlijn en dat kan ik dan koppelen aan mijn eigen waarnemingen in het lijf en over sparren met de fysiotherapeut en anderen. Die combinatie van eigen data, beschouwen en op basis daarvan handelen brengt me wel verder. Zo ben ik stapje voor stapje aan het bouwen naar herstel op basis van eigen waarneming. En kan ik de progressie nog laten zien ook :).

Dit gezegd hebbende vraag ik me af, waarom we dan als mensheid toch dan veelal geneigd zijn naar de grotere statistieken te kijken en daar voor onszelf mogelijk stevige conclusies aan hangen. Ook ik doe dat, met als gevolg dat het voor mij vaak verlammend werkt. Als ik het niet doe en vooral op mezelf focus, dan blijkt dat er veel meer mogelijk is… Ik vind het een uitermate boeiende ontwikkeling in een inmiddels redelijk datagedreven maatschappij, terwijl je op kleine schaal daar de waarde direct van kan betwisten? Als ik uit zou gaan van de data van anderen, zou ik volgens mij nu heel wat kansen laten liggen voor een spoedig herstel.

 

Reacties zijn rijkdom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: